Помним те, Апостоле!

19/02/2023

 По повод 150 години от обесването на Апостола на българската свобода, ученици от V клас с учители г- жа Ж. Тодорова и г-н Б. Тотев, почитат делото на Дякон Левски.

 Предварително на учениците е поставена задача да отговорят самостоятелно на въпросите: "Кой и какъв е Левски за мен? На какво ни учи?".

 Със своите отговори учениците доказват, че частица от Апостола живее във всеки от тях. Разбират и осъзнават саможертвата, отдадеността и смелостта му, сочат го за пример и искат и днес да срещат толкова отдадени и доблестни хора, които да направят света по- добро място.

В " Час на класа" учениците си припомнят живота и делото на Апостола. С интерес гледат видеоматериал и научават какво от чертите на Левски привлича техните съученици.

Видеоматериалът предизвиква и много въпроси около личността на  Левски, който не губи нищо от респекта към себе си през годините.

 В часа обръщаме внимание и на правописа, установен в българския език, а именно на правилото за употреба на пълен и кратък член при членуване на име от мъжки род, завършващо на съгласна, което е прозвище или прякор. Такива имена, както и прякорите, се употребяват с кратък член независимо от синтактичната им роля в изречението. ( Правилно е: Апостола на свободата; Щастливеца е ненадминат писател; Колчо Слепеца, Петър Моканина, Лазар Дъбака, Боне Крайненеца, Нено Сенегалеца и други, винаги се пишат с кратък член.)

 Откъси от написаното от учениците е част от видеоматериал, който ни припомня величието на Васил Иванов Кунчев, останал в сърцата на поколения българи с прозвищата Апостола, Дякона, Левски.