ФУЧ " Активни и здрави" - "Здравословен обяд"

23/09/2020

 Във ФУЧ " Активни и здрави " децата имаха за задача да приготвят здравословен обяд ,  който могат да консумират в училище . 

Здравословното хранене от най-ранна детска възраст е особено важно за нормалния растеж и развитие на децата, добрата памет, тяхното интелектуално и умствено развитие, успехите в училище и живота.

 Формирането на хранителните навици започва в ранно детство, като отговорност за това има основно семейството. Балансираното здравословно хранене осигурява необходимите за съответната възраст енергия, белтъци, въглехидрати и хранителни влакнини, мазнини, витамини и минерали. Как да го постигнете? Консумацията на разнообразни храни през целия ден и спазването на хранителен режим ще ви помогнат начинанието, наречено здравословно хранене.

Режимът е балансиран, когато с храната се приемат необходимите за възрастта хранителни вещества и енергия. В природата не съществуват храни, които да включват всички хранителни вещества в нужните количества. За да има баланс в консумацията на важни за здравето хранителни вещества, е добре да се приемат различни групи храни. Храните, които трябва да се приемат всеки ден, се включват в четири основни групи: зърнени храни (хляб, ориз, макарони, спагети, царевица, овесени ядки, зърнени закуски и др.) и/или картофи; зеленчуци и плодове; мляко и млечни продукти (мляко, сирене, кашкавал, извара и др.); храни, източници на белтък (месо, риба, яйца, боб, леща, ядки - орехи, бадеми, лешници и др.).

 С много емоция и усмивки по време на часа учениците показаха своите знания за здравословната храна.