ФУЧ " Активни и здрави " - "Храната по света"

11/11/2020

 Един по-различен поглед във ФУЧ " Активни и здрави " представиха иновативният пети клас . Учениците представиха своите проекти на тема " Храната по света" и пътешестваха през времето и пространството, като откриваха различните страни и тяхната традиционна кухня.

Поставената задача провокира учениците да потърсет и научат нови неща за държави , обичаи , традиции.

 Пътуването по света е нещо, което съветваме всеки да опита. Сблъсъкът на един човек с чуждестранната култура може да обърне представите му за много неща, включително и за начина, по който гледа на храната.

Различните култури по света се отличават със свои обичаи при хранене, които са резултат на различията в начина на живот на хората по света. Разнообразието е толкова голямо, а народите толкова строго се придържат към етикета на трапезата, с който са свикнали, че често възникват комични ситуации. Понякога недоразуменията са до такава степен сериозни, че е необходима висока доза дипломатичност, за да се изглади неприятното впечатление, което гостите оставят поради незнание.

Пример за това е , че в Близкоизточните страни, Индия и на африканския континент се яде  само с дясната ръка. Лявата е за хигиена и не бива да се ползва и при хранене.

 Всяка страна в света има свой специалитет, с който впечатлява своите посетители. Няма как да посетите чужда държава и да не опитате поне веднъж местните традиционни ястия.