Еднодневна екскурзия за ученици от начален етап

19/05/2022

 Ученици от начален етап се отправиха на екскурзия към Странджа планина.Посетиха село Бръшлян, което е архитектурен резерват и научиха, че то възниква още през XVII век.
Етнографският музей е автентична местна къща на около 150 години, запазила не само външния си архитектурен вид, но и вътрешната си уредба. Интерес предизвика фактът, че стопаните са спели на земята в  голямата стая. Тя е била и основното помещение, в което са битували. В стаята има запазено огнище с характерния за село Бръшлян отвор към стената за печене на хляб.

Следващият обект в село Бръшлян, който посетихме беше Килийното училище. То е пристройка към църквата на мегдана. Самата църква се казва "Свети Димитър" и е построена в края на XVII век на място, на което в далечното минало е имало тракийско светилище.
След това посетиха Малко Търново, който в възникнал в края на шестнадесети и началото на седемнадесети век.Историческият музей в град Малко Търново е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Целият музей разполага с пет къщи, които са типични представители на Възрожденската архитектура. Има следните отдели: "Природа", "Археология", "Нова и най-нова история", "Етнография".

Учениците се насладиха на прохладата, която се носи около водопада Докузак, който  е най-големият  в Природен Парк Странджа.Името на водопада  произхожда от турски език и означава 9 извора. Едноименната река, която го образува, води началото си от 9 непресъхващи карстови извора.